Maagd Ascendant


De Maagd-ascendant symboliseert het vermogen tot ordenen. Deze ascendant weet onderscheid te maken tussen wat goed is, wat beter is, en wat uiteindelijk de zuiverheid van de ziel zal opleveren. Hier treffen we de meest sensitieve persoonlijkheidsfilters aan van alle ascendanten van de dieren- riem. Alle indrukken en aandoeningen passeren een uiterst nauw kanaal dat in een aangeboren besef van gepastheid uitmondt, hetgeen beschermt tegen alles wat de zuiverheid van de idealen zou kunnen aanranden. De betrokkene kan bedachtzaam, beschaafd en humaan zijn binnen het raamwerk van zijn verstand dat het wezen van zijn persoonlijkheid is.

Wanneer hij zich met onpersoonlijk karma identificeert (en buiten de ascendant leeft), kan hij een leven vol enorme frustraties doormaken. In de loop van een enkele dag stromen letterlijk miljoenen gedachten en ideeën door de ether. Een grote gevoeligheid, samen met een behoefte aan orde, zorgen ervoor dat hij kritisch alle gedachten onderzoekt die hij opneemt. Dat kan worden ervaren als een voortdurende nervositeit, want hoeveel dingen ook geanalyseerd worden, niets kan worden opgelost. Hij kan zich fanatiek gedragen, waarbij de Maagd-ascendant er voortdurend toe wordt aangezet kritiek te leveren op en om te gaan met karma dat niet echt persoonlijk is.

Iemand met deze ascendant kan zich overdreven bewustzijn van zijn gezondheid en hierover neerslachtig of fanatiek zijn, waarbij hij mogelijk sterk beïnvloed wordt door heersende rages of adviezen van anderen. In zijn werk kan hij sterk overdrijven of veeleisend zijn, ten einde zo de onbewust opgewekte energie van het zenuwstelsel kwijt te raken. Hij kan zich verliezen in zoveel details die van buiten op hem af komen, dat hij gevangen raakt in een ‘micromanie’.

Hoe meer de betrokkene persoonlijk probeert de omgeving te ordenen (die op onpersoonlijke wijze hoe dan ook haar eigen orde volgt), hoe meer deze ascendant het spoor bijster raakt van zijn werkelijke relatie met de buitenwereld. Hij probeert raadsels op te lossen waarvan de oplossing niet in zijn vermogen ligt, of hij reageert op het veranderende evenwicht van de natuur alsof deze zijn persoonlijk geplande orde verstoort. Wanneer iemand buiten zichzelf leeft en een sterk gevoel voor orde bezit, wordt wanorde in de buitenwereld vanzelfsprekend gemakkelijk als een persoonlijke belediging opgevat. Het grootste probleem van iemand met Maagd als rijzend teken - wanneer hij zich met invloeden van buiten identificeert - is de manier waarop hij met anderen omgaat. Als gevolg van de sterke activiteit van het zenuwstelsel en de poging zichzelf te beschermen tegen alle dingen die ofwel te ruw, ofwel te wanordelijk zijn om in zijn persoonlijke opvatting van het universum te worden opgenomen, heeft de betrokkene de neiging zijn persoonlijkheid te blokkeren. Hij deelt zichzelf in kleine stukjes op en probeert deze ordelijk te rangschikken. Op deze manier ervaart hij niet langer de levensstroom die hem in staat stelt ongedwongen met anderen om te gaan. In zijn verhoudingen met anderen wordt hij overdreven formeel, sterk defensief of overkritisch, al naargelang zijn persoonlijk universum wordt aanvaard of verworpen.

De betrokkene beoordeelt zichzelf aan de hand van zijn idealen. Hij beoordeelt anderen op hun daden. En hij probeert op systematische wijze een vrienden- en kennissenkring op te bouwen die in het schema past dat hij heeft ontworpen. Mensen zijn onvolmaakt en deze wetenschap is teleurstellend. Omdat hij zich met anderen identificeert, beseft hij dat de mogelijkheid bestaat dat hun onvolmaaktheden op hem worden overgedragen. Ofwel hij beschouwt de buitenwereld als een besmette plaats waarin hij zich (om te overleven) uiterst verdedigend moet opstellen, ofwel hij ziet mensen als het verlengde van wat zij doen of de dingen die zij bezitten (in plaats van als datgene wat ze wezenlijk zijn).

Wanneer iemand met deze ascendant binnen de beschermende poort van zijn ascendant leeft, is het beeld dat hij van zichzelf heeft, alsmede van zijn relatie met anderen en met de buitenwereld totaal anders. Met deze instelling velt hij niet langer oordelen over de buitenwereld, maar zal hij trachten zijn eigen motieven te zuiveren. Hij is gevoelig voor het potentieel van zijn innerlijk en weet dit via ordelijkheid en redelijkheid tot uitdrukking te brengen. In plaats van kritisch te zijn op zichzelf en anderen, gebruikt hij zijn scherpe onderscheidingsver mogeom zichzelf zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen zodra hij daartoe de gelegenheid heeft.

Maagd is een unieke ascendant. Wanneer de betrokkene binnen zichzelf leeft, worden de kwaliteit en de zuiverheid van de gehele horoscoop op een hoger peil gebracht. Zelfs wanneer aspecten aanwezig zijn die op de minder fraaie kanten van de mens wijzen, vertonen deze toch een subtieler karakter doordat zij via de filters van de Maagd-ascendant worden uitgedrukt. Wanneer hij daarentegen buiten zichzelf leeft, worden de idealen van de Maagd-ascendant onbereikbaar hoog. Wat hij ook doet, hij kan dan niet met zichzelf tevreden zijn. Maar wanneer hij binnen de karmische poort van zijn ascendant leeft (en zodoende met zijn bron verbonden is) zal hij gemakkelijk een positief karmisch niveau kunnen handhaven. Dan kan niets aan deze horoscoop ontspringen dat niet aan de normen van een sterk moreel karakter voldoet. Zodoende compromiteert iemand zich niet, want in plaats van kritisch over anderen te zijn, probeert hij een niveau van bewustzijn te handhaven dat hem in staat stelt het genuanceerde potentieel van zijn innerlijk tot uitdrukking te brengen. hij kent de morele waarde van zijn identiteit en weet dat hij aan zijn diepste zelf moet gehoorzamen en dat in ere houden. Hij oordeelt niet over de regels van de maatschappij, die tot onpersoonlijk karma behoren, maar houdt in zichzelf een verfijnde onderscheidende ethiek in stand. Wanneer hij zich met onpersoonlijk karma identificeert, zal hij zich persoonlijk identificeren met alle dingen in de buitenwereld die correctie behoeven. Daardoor krijgt hij de indruk dat alles wat hij doet of denkt op de een of andere manier verkeerd is of dat anderen hem voortdurend corrigeren. Dat leidt licht tot sterke minderwaardigheidsgevoelens. In een poging dit te compenseren kan hij anderen bekritiseren, maar de persoonlijkheid lijkt dan nooit te functioneren op een niveau dat voldoening schenkt aan de ziel. Hij kan dus een perfectionist zijn zonder dat dit enig doel dient.

 Maar wanneer de identiteit stevig in het zelf is geworteld, is hij in staat systemen te ontwerpen die hem het gevoel geven tegen iedere situatie opgewassen te zijn.
Vanwege een natuurlijke aandacht voor details bestaat de neiging tot veel mentaal zelfonderzoek. Hij bestudeert en analyseert voortdurend de manier waarop hij orde kan aanbrengen in zijn geest. Hij kan computerachtige methoden bedenken voor het sorteren en opslaan van informatie. Wanneer de identiteit zich buiten de ascendant bevindt, bestaat de neiging de geest te manipuleren, en hoe meer hij in staat is opslagplaatsen of categorieën te vinden voor alles wat binnenkomt, hoe sterker hij het gevoel heeft dat zijn persoonlijke bewustzijn effectief functioneert. Het punt is hier echter dat hij zijn hele leven bezig kan zijn met het oplossen van vraagstukken van de persoonlijkheid die alleen maar bestaan omdat hij een grote hoeveelheid informatie tot iets persoonlijks heeft gemaakt om te bewijzen hoe goed hij zijn geest kan laten werken. Daardoor werkt hij aan de geest in plaats van door middel van de geest en probeert hij op mechanische wijze een leefbaar bewustzijn te construeren. Hij wordt in beslag genomen door grote hoeveelheden gedachten, die hem wel antwoorden maar geen oplossingen opleveren. Hoe meer hij probeert het bewustzijn te ordenen, hoe meer hij zichzelf ontmenselijkt. Dat heeft tot gevolg dat de betrokkene het leven niet ervaart zoals het is, maar in plaats daarvan een soort robot wordt die negatief reageert op door hemzelf ingedrukte knoppen.

Wanneer de betrokkene binnen de ascendant blijft heeft hij geen manipulatie nodig. Hij wordt zijn eigen bron van bewustzijn en heeft geen stukken onpersoonlijk karma nodig om de onderdelen van zichzelf bij elkaar te houden. Zodra een dergelijk bewustzijn gezuiverd is en tot uitdrukking wordt gebracht, werken de idealen van Maagd als een onderscheidend filter, waardoor hij via zijn geest functioneert in plaats van aan zijn geest te werken. Hij zoekt in het leven niet naar kwantiteit maar naar kwaliteit. De betrokkene kan dat doen zonder dat het nodig is de dingen uit het onpersoonhijke karma die niet voor hem bestemd zijn te bekritiseren. Hij ziet een orde in de dingen, en zonder op puriteinse wijze kritisch te zijn kan hij veel bereiken terwijl hij op bescheiden wijze functioneert. Hij leeft sterk in het hier-en-nu, en weet het potentieel van de horoscoop te gebruiken zonder zich in stukken te splitsen. Hoe sterker de betrokkene vanuit het eigen innerlijk functioneert, hoe meer de Maagd-ascendant hem naar de toppen van zijn kunnen voert. Hij kan in dingen en ideeën onmiddellijk de goddeljke essentie aanvoelen. Hij vult zijn geest niet met overtollige ballast, maar is in staat een efficiënte levensstijl te ontwikkelen.

Omdat de noordelijke Maansknoop vanwege zijn zuiverend karakter sterk op het teken Maagd lijkt, kunnen de lessen die de ziel aangeeft gemaklcelijk worden geleerd. Men hoeft geen compromissen te sluiten. De Maagd-ascendant is, wanneer hij op de goede manier gebruikt wordt, geen produkt van het ego. De persoon in kwestie zoekt daarentegen naar meer begrip van zijn eigen potentieel, niet alleen binnen het kader van datgene waartoe hij in staat is, maar ook binnen de context van de manier waarop via een nuttig contact met de onpersoonlijke buitenwereld op zinvolle wijze aan verplichtingen kan worden voldaan. Zo iemand hoeft zichzelf niet te analyseren om zichzelf te begrijpen. Hij hoeft alleen maar de verschillende delen van zichzelf via de orde scheppende filters van de Maagd-ascendant te laten functioneren.